De Leeuw: 'De club kent mijn wens'

Begin januari van dit jaar kon Michael de Leeuw een 'flink' contract tekenen in China. Omdat de Aziaten geen bankgarantie wilden afgeven bleef de aanvaller op het laatste moment toch nog in Groningen. Komt er deze winter alsnog een lucratieve overgang voor De Leeuw of loopt hij in de zomer transfervrij de deur uit?
Door: Elwin Baas
Achteraf is De Leeuw helemaal niet zo rouwig dat die transfer naar Jiangsu Guoxin Sainty niet doorging. Amper vier maanden later liep hij zo trots als een pauw met de KNVB-beker door stadion De Kuip. 'Groningen liet me niet gaan omdat er geen bankgarantie uit China kwam. En gelukkig maar. Ik had dit absoluut niet willen missen', zei De Leeuw na afloop van de bekerfinale tegen een journalist van NU.nl.

'Michael heeft aangegeven een nieuw avontuur te willen'

Deze zomer maakte De Leeuw geen transfer. En dat betekent dat de Brabander aan het einde van dit seizoen transfervrij is en als Groningen nog wat aan hem wil verdienen dan moet hij in januari wel vertrekken. Maar voor FC Groningen-directeur Hans Nijland is dat nog niet zo simpel: 'We hebben inmiddels een eerste gesprek gehad met Michael zijn zaakwaarnemer en die heeft ons aangegeven dat Michael komende winter graag een nieuw avontuur wil aangaan wanneer er een interessante club voorbij komt. Tot op heden is daar nog geen sprake van geweest en ik verwacht ook dat eventueel geïnteresseerde clubs zich pas in januari gaan melden. Vervolgens moeten wij dan intern afwegen of we willen meewerken, maar uiteraard gun je die jongen ook wel wat.'

Kan Groningen De Leeuw wel verkopen?

Groningen zit namelijk in een spagaat. Aan de ene kant gunt de club De Leeuw wel een mooi avontuur, waar hij zeer waarschijnlijk drie tot vijf keer zoveel kan verdienen als bij de FC. Maar aan de andere kant wil je toch ook dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen. 'Michael is ieder jaar nog erg belangrijk voor ons gebleken. Hij kan voor ons het verschil maken of wij bijvoorbeeld als vijfde gaan eindigen of als zesde of zevende. Die plaats op de ranglijst is op de play-offs na ook nog zeer belangrijk voor de tv-gelden', aldus Nijland.
Een extra factor die bij de club meespeelt is dat Michael de Leeuw een cultheld aan het worden is. Zijn inzet, met de fantastische assist diep in blessuretijd tegen ADO als schoolvoorbeeld, wordt door velen enorm gewaardeerd. Hij is niet voor niets onder de supporters razend populair. En kun je zo'n speler wel tussentijds verkopen zonder dat de supporters in opstand komen?

Geen miljoenen maar tonnen

Uiteraard bepaalt de eventueel kopende partij de uiteindelijke prijs. Maar gezien zijn leeftijd (29 jaar) en zijn aflopende contract zal De Leeuw nooit heel erg veel kunnen opbrengen. Bedragen die afgelopen winter werden genoemd (naar verluidt anderhalf miljoen euro) zullen nu nooit op tafel worden gelegd. Groningen zal vermoed ik al heel erg blij mogen zijn met een bod van een paar ton tot uiterst een half miljoen.
Openbreken en verlengen?
De Leeuw geeft vrijdagochtend voor de camera van RTV Noord aan dat hij en Groningen na het sluiten van de transfermarkt eind januari om tafel gaan zitten. Naar verluidt is De Leeuw geen topverdiener bij de FC en een eventuele salarisverhoging zal bij het verlengen van zijn contract best realistisch kunnen zijn, maar alles wijst erop dat dit niet gaat gebeuren. De Leeuw geeft heel duidelijk aan een wens te hebben. 'Ik zit prima bij Groningen en ik zeg ook niet dat ik perse weg wil. Maar goed. De club weet dat ik de wens heb om een buitenlands avontuur te willen maken. En daarnaast ga ik echt niet op alles in, want de levenskwaliteit moet er ook goed zijn.'
Michael de Leeuw heeft amper een jaar geleden geroken aan een buitenlands lucratief avontuur. Nu wil hij dit ook wel eens proeven.