Oud-FC Groningen-speler moet het land uit

Een emotionele Christian Gandu in de studio van RTV Utrecht.
Een emotionele Christian Gandu in de studio van RTV Utrecht. © RTV Utrecht
De 23-jarige Christian Gandu moet Nederland verlaten. De oud-FC Groningen-speler is uitgeprocedeerd, meldt RTV Utrecht.
Christian Gandu vluchtte op zijn negende uit Congo naar Nederland. Hij volgde de jeugdopleiding van FC Utrecht. In 2010 speelde hij een halfjaar voor FC Groningen in de A1. Daarnaast speelde hij onder meer bij Borussia Dortmund, Almere City, het Poolse Zaglebie Sosnowiec en sinds dit seizoen bij Magreb '90 in Utrecht.

Asielprocedure

Door dat Poolse avontuur ging het mis. De Immigratie- en Naturalisatiedienst vindt dat Gandu is geëmigreerd. Daarom moest hij bij terugkomst een nieuwe asielprocedure starten, waarbij het asielverzoek van Gandu werd afgewezen. Hij moet uiterlijk woensdag zijn vertrokken, tenzij de staatssecretaris besluit in te grijpen.

Acties op sociale media

Intussen zijn op sociale media meerdere acties gestart om Gandu in Nederland te houden. Zo is er een Facebook-pagina opgericht en een petitie gestart. Ook bekende voetballers steunen Gandu, waaronder Willem van Hanegem. Hij coachte de van oorsprong Congolese voetballer bij FC Utrecht. Ook Wesley Sneijer springt in de bres.
Woensdag moet duidelijk worden of Gandu in Nederland kan blijven. De verschillende acties hebben al wel politiek Den Haag bereikt. De SP in de Tweede Kamer doet een poging om hem in Nederland te houden.