VVD-Kamerfractie wil snellere vervanging spoorbrug Weener

De VVD-Tweede Kamerfractie gaat in Den Haag aandacht vragen voor de kapotte spoorbrug over de Ems bij Weener. Het Groningse Kamerlid Betty de Boer wil het onderwerp volgende week in de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Milieu aan de orde brengen.
Donderdagavond doorboorde een vrachtschip de spoorbrug. De brug moet nu worden vervangen. Daardoor is er volgens Deutsche Bahn minstens vijf jaar geen treinverkeer mogelijk tussen Bad Nieuweschans en Leer.

Druk uitoefenen

De Boer vindt dit rampzalig, omdat de treinverbinding met Leer belangrijk is voor Groningen. Ze wil dat staatssecretaris Dijksma druk uitoefent op Duitsland om deze termijn te verkorten.
'Ik weet dat Duitsland veel achterstallig onderhoud heeft aan bruggen, viaducten, waterwegen. Dat is een groot probleem. Dus moeten ze keuzes maken in wat ze gaan aanpakken', zegt Betty de Boer.

Lobby

'Dit is zo'n ernstig ongeluk dat ze het waarschijnlijk niet kunnen verhalen op de schipper. Duitsland zal dus zelf de portemonnee moeten trekken voor een nieuwe brug. We moeten kijken of we dit via een lobby naar voren kunnen halen', vindt De Boer.