Technisch dienstverlener Stork krijgt Amerikaanse eigenaar

© Groningen Seaports
Technisch dienstverlener Stork, met vestigingen in Groningen en Delfzijl, komt in handen van het Amerikaanse industrieconcern Fluor. Dat bedrijf neemt Stork voor 695 miljoen euro over van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.
Energie en chemie

Stork is vooral actief in de olie-, gas-, chemie- en energiesector. Door het samengaan van Stork en de activiteiten op het gebied van operaties en onderhoud van Fluor ontstaat een nieuw bedrijf met een jaarlijkse omzet van 2,1 miljard euro en circa 19.000 werknemers.
Het hoofdkantoor van deze nieuwe onderneming, die Stork gaat heten, komt in Nederland. Het zal geleid gaan worden door Stork-topman Arnold Steenbakker. Hij zal direct gaan rapporteren aan de bestuursvoorzitter van Fluor.
Fluor is een in Texas gevestigde industriële dienstverlener met een jaarlijkse omzet van 21,5 miljard dollar en ongeveer 40.000 werknemers wereldwijd.

Synergievoordelen

'De overname van Stork komt overeen met het doel van Fluor om onze mogelijkheden op doordachte en strategische manieren te versterken', aldus Fluor-topman David Seaton in een toelichting op de transactie.
Fluor verwacht flinke synergievoordelen door de acquisitie van Stork en uitbreiding naar nieuwe markten.
Operationeel directeur Peter Oosterveer van Fluor benadrukt in een toelichting dat de dienstverlening van Stork over het algemeen verdergaat waar bouwer Fluor stopt. Daarnaast vertonen de regio's waarin de bedrijven actief zijn momenteel weinig overlap.

FNV: goed nieuws

Volgens vakbond FNV Metaal is de overname van Stork goed nieuws voor de werknemers van de Nederlandse onderneming.
FNV-bestuurder Ans van Uffelen noemt Fluor een strategische partner, die uit is op verdere groei. Daarvan kan Stork profiteren, stelt ze. 'Het lijkt erop dat er weinig overlap is, in elk geval in Europa, wat gunstig is voor de werkgelegenheid. Men heeft ons verzekerd dat arbeidsvoorwaarden en pensioenen hetzelfde blijven en dat het hoofdkantoor in Nederland blijft.'
De overname moet in de eerste helft van 2016 worden afgerond.