Werkstraf voor veroorzaken dodelijk ongeval door te WhatsAppen

© De Vries Media
De 20-jarige automobilist uit Akkrum die op 13 mei bij Hoornsterzwaag een dodelijk ongeval veroorzaakte moet voor straf 240 uur werken.
Daarnaast is de man anderhalf jaar lang zijn rijbewijs kwijt. De man heeft 'zeer onvoorzichtig' en 'onoplettend' gereden door tijdens de rit te WhatsAppen.
Hier is volgens de rechtbank dan ook geen sprake van een overtreding, maar van een strafbaar feit. Tegen de man werd twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging voor de duur van een jaar geëist.

Vijf wandelaars

Op het moment van ongeluk was de man ook bezig met zijn radio. De bestuurder zag op een onverlichte weg vijf wandelaars over het hoofd. Een 49-jarige man uit Winsum overleed direct na de aanrijding. De 44-jarige echtgenote van dit slachtoffer raakte ernstig gewond aan haar benen en liep onder meer verbrijzelde knieën op.
Hun 18-jarige zoon en twee vrienden uit Zoutkamp en Wetsinge raakten licht gewond. De groep logeerde op een camping en waren onderweg naar het Oldtimerfestival.

Onverlicht

De groep wandelaars liepen op de donkere weg Bij de Leijwei in donkere kleding achter elkaar aan de rechterzijde van de weg. De bestuurder had geen aandacht voor de weg en alleen maar oog voor de WhatsApp. Hij was een bericht aan het tikken en zag hierdoor de groep over het hoofd, die op dat moment in de koplampen werden opgelicht.

Geen cel

De rechtbank vindt dat normaal gesproken voor een dergelijk feit een celstraf past. De man uit Akkrum had echter nog geen trafblad, gaf openheid van zaken en nam zijn verantwoordelijkheid. De rechtbank hield het daarom bij een werkstraf, maar verhoogde de rijontzegging.