Meer paardenmishandelingen gemeld

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het aantal mishandelingen van paarden is dit jaar toegenomen. Met nog enkele weken te gaan verwacht het speciale meldpunt dat de mishandelingen bijhoudt, uit te komen op negentig gevallen, veertig meer dan in 2014.
Dat zegt Henk ten Napel, die vorig jaar december
in het leven riep. Hij deed hij omdat er in de afgelopen jaren meer dan tachtig paarden en pony's zijn mishandeld, ook in Noord-Nederland. 
Onder andere in Tolbert, Oldekerk en Paterswolde werden paarden toegetakeld. Omdat de mishandelingen niet alleen in Groningen plaatsvonden, maar ook alders in het land, hebben ze volgens Ten Apel geen verband met elkaar. Volgens Ten Napel is niet één dierenbeul, maar zijn er verschillende daders actief in het land.

Handtekening

'Elke dader heeft zijn eigen handtekening', zegt hij. 'Sommige mishandelaars snijden stukjes huid weg, anderen verminken de geslachtsdelen van de paarden, en weer anderen steken in het wilde weg in het paard.'
Al met al is het lijden van de dieren groot. Regelmatig moeten er paarden worden afgemaakt omdat ze te ernstig zijn verwond.

Politie

De politie werkt inmiddels samen met de Belgische, Duitse en Britse collega's. De politie zegt de paardenmishandelingen zeer serieus te nemen. Er bestaat een landelijk gecoördineerde aanpak. De politie brengt elk geval in de publiciteit en roept getuigen op zich te melden.
Lees hier het dossier over de paardenmishandelingen.