Topamateurvoetballer Rachid Traoré moet het land uit

Rachid Traoré is negentien jaar, student Sport & Bewegen aan het Alfa College in Groningen en een talentvolle verdediger van Hoofdklasser Achilles 1894 in Assen.
Maar als het aan het IND ligt moet Traoré het land binnenkort verlaten. Hij is een uitgeprocedeerde vluchteling en moet terug naar zijn geboorteland.
De tiener is drie jaar geleden gevlucht uit Burkina Faso en verblijft momenteel in een asielzoekerscentrum in Zweeloo. "Twee weken geleden heb ik gehoord dat ik het land moet verlaten', vertelt Rachid. 'Het is moeilijk, want ik heb daar niemand meer.' De ouders van de Burkinees zijn overleden.

Uitzichtloos

Reden genoeg voor zijn docent Rens Spijkers van het Alfa College om zich sterk te maken voor een langer verblijf van Rachid. 'Het is de meest fantastische gast die ik ken. Als er iemand verdient om te blijven is hij het wel. Daar is het totaal uitzichtloos. Hier kunnen we hem helpen, dat verdient hij ook.'
Spijkers maakt zich boos over de gang van zaken. 'Plaats een kind van negentien jaar in een arm land waar hij niemand kent. Nou, succes daarmee', aldus de mentor van Rachid.

Hoger beroep

Orthopedagoog Lianne van der Werf van het Alfa College legt uit wat Rachid, de school en bekenden van hem doen om hem in Nederland te houden. De eerste stap is om in hoger beroep te gaan tegen het besluit van het IND.
'In hoger beroep wordt er gekeken of er fouten zijn gemaakt in de procedure', aldus Van der Werf. 'De datum waarop hij zou moeten vertrekken is ook onzeker. Het kan dat hij al binnen een paar weken het land uit moet.'