Voormalig chef Parketpolitie ten onrechte ontslagen

Het ontslag van de voormalig chef van de Parketpolitie in Groningen is onterecht. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald.
De eenheid Noord-Nederland moet de man uit Veendam weer in dienst nemen.

Meerdere relaties

De oud-chef zou dienstmiddelen voor privédoeleinden hebben gebruikt. Ook werd hij beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Als leidinggevende had hij meerdere relaties op de werkvloer en dat was bekend binnen het korps. De eerste relatie was door hem gemeld.

Gevoelens van hoofdinspecteur

'De andere relatie was vanaf het begin duidelijk', zegt advocaat Hans Klopstra van de Veendammer. 'Het gaat om korte relaties, van een half jaar tot een jaar.' De hoofdinspecteur greep niet in.
'En waarom is mij ook wel duidelijk. Hij heeft een mail gestuurd naar de dame, dat hij ook wel wat voor haar voelde', aldus de advocaat.

Teleurgesteld

Klopstra: 'Vervolgens gebeurde er drie jaar niks. Kennelijk hoorden de dames van elkaar dat ze allebei een relatie met de man hebben gehad en zijn ze toen naar de vertrouwenspersoon gestapt. Als een relatie op een teleurstelling uitloopt is dat niet anders, maar dan ga je niet drie jaar later vertellen dat je geïntimideerd bent geweest. Een relatie eindigt wel eens in een teleurstelling.'

Alsnog ontslaan

De man moet weer in dienst genomen worden, maar de korpsleiding heeft besloten de Veendammer opnieuw te schorsen en wil de man alsnog ontslaan. 'Het moet wel een ontslag op andere gronden worden', legt Klopstra uit.

'Kulargument'

Eén van de gronden is dat hij in 2006 een relatie met 'ketenpartners' zou hebben verstoord. Klopstra: 'Het Openbaar Ministerie wordt als ketenpartner genoemd. Maar de hoofdofficier heeft zelf een brief gestuurd, waarin staat dat hij heel prettig heeft samengewerkt met mijn cliënt. Een kulargument dus.'
Klopstra geeft aan dat zijn cliënt graag wil terugkeren bij de politie. 'Hij wil graag weer aan het werk', besluit de advocaat.