Kamer verwerpt voorstel plafond gaswinning

In de Tweede Kamer is dinsdag tijdens een begrotingsvergadering discussie ontstaan over de vraag hoeveel gas volgend jaar uit het Groninger gasveld mag worden gehaald.
Regeringspartijen VVD en PvdA hebben tegen een amendement van ChristenUnie (CU) gestemd waarin staat dat er maximaal 27 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Dit aantal werd in november door de Raad van State
gesteld.

Politiek pesten

De CU trekt met het tegenstemmen van de amendement de conclusie dat de VVD en de PvdA niet luisteren naar de uitspraak van de Raad van State. De PvdA spreekt in een reactie van 'politiek pesten'. De sociaaldemocraten willen eerst wachten tot minister Kamp met een nieuw besluit komt.

Lang wachten

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber wilde het amendement nu al behandelen en hoopte dat de PvdA voor zou stemmen. 'Waarom wachten als de uitspraak van de Raad van State er al ligt? De PvdA legt het besluit neer bij de minister. Als we op de minister moeten wachten, dan moeten we heel erg lang wachten. Dat duurt mij veel te lang. Er moeten nu gewoon knopen worden doorgehakt', zegt Dik-Faber.