Brief aan Kamp over afvalwaterinjectie Borgsweer

© Goos de Boer/RTV Noord
Alle onderzoeken naar de afvalwaterinjectie in Borgsweer moeten openbaar worden. Het provinciebestuur wil hierbij tot tien jaar terug in de tijd. Dat schrijft de provincie in een brief aan Minister Kamp van Economische Zaken (VVD).
Ook ander relevant onderzoek en toekomstige onderzoeken naar de installatie moeten in de toekomst voor iedereen inzichtelijk zijn, zo vindt de provincie.

Niet zuiver

Daarnaast wil het provinciebestuur dat onderzoek naar eventuele vervuiling van het grondwater bij de installatie onafhankelijk wordt. In de brief aan Kamp schrijft het provinciebestuur het 'niet zuiver te vinden' dat de NAM zelf opdrachtgever is.
'De slager keurt immers ook niet zijn eigen vlees. De schijn van partijdigheid moet eraf', zo staat in de brief.

Uitbreiden

Het provinciebestuur ziet daarbij een rol voor de minister zelf of het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Daarnaast pleit de provincie om het onderzoeksgebied uit te breiden naar het buizenstelsel in de omgeving van de installatie.
Volgens de huidige regels moet de NAM tenminste eenmaal per jaar een bemonstering en analyse van het grondwater op en rond de inrichting in Borgsweer verzorgen.

Verdubbelen

De NAM injecteert bij Borgsweer al jaren afvalwater, dat bij de gaswinning vrijkomt in de bodem. Drie jaar geleden gaf minister Kamp van Economische Zaken nog toestemming om de capaciteit ruim te verdubbelen naar bijna twee miljoen kuub per jaar.
Een meerderheid van Provinciale Staten maakte eerder al duidelijk meer onderzoek te willen naar het grondwater, waarbij het college in een motie werd gevraagd actie te ondernemen richting minister Kamp.