Buitengebieden strijden samen voor beter internet met Stichting Glasvezel Groningen

De buitengebieden in Groningen zijn hun slechte voorzieningen op het gebied van internet helemaal zat. Ze hebben daarom de krachten gebundeld.
Tien stichtingen die lokaal ijveren voor aansluiting op een glasvezelnetwerk hebben de handen ineengeslagen en Stichting Glasvezel Groningen is daarmee een feit. Deze stichting wil dat zestienduizend woningen, bedrijven en boerderijen op het platteland een betere toegang tot snel internet krijgen.
Slecht weer
Geertje Karstens is vice-voorzitter en secretaris van de kersverse stichting. Ze kan wel uitleggen waarom buitengebieden schreeuwen om een goede verbinding. 'Als het een beetje slecht weer is kunnen we Nederland 1, 2 en 3 niet eens ontvangen op tv', vertelt ze.

'Maar wat veel belangrijker is dat veel bedrijven die hun administratie moeten bijhouden voortdurend vertraging hebben', legt Karstens uit. 'Ook speelt mee dat moderne toepassingen voor scholieren op het platteland niet vanzelfsprekend zijn. Het kan zomaar zijn dat je eruit wordt gegooid of dat je programma stoort.'

Voordelige lening

De nieuwe stichting wil kijken in hoeverre het een voordelige lening kan afsluiten. 'Dus we kunnen om tafel met de provincie, Economic Board en de Wereldbank om te kijken of we een gunstige financiële voorziening kunnen treffen', vertelt Karstens.
Als het aan de nieuwe stichting ligt gaat de schop voor glasvezelinternet in buitengebieden in 2016 de grond in.