Actievoerders grootmetaal trekken in optocht naar Stad

Automobilisten op de A7 tussen Hoogezand en Groningen moeten donderdagochtend rekening houden met extra oponthoud. Naar verwachting zullen enkele honderden werknemers in de grootmetaal tijdens de ochtendspits in colonne optrekken naar de Stad.
Aanleiding is een nieuwe staking bij metaalbedrijven in Delfzijl en de regio Hoogezand. Het gaat onder meer om Klesch Aluminium, Draka en een aantal scheepswerven. Daar hebben de werknemers sinds woensdagavond het werk neergelegd. De actie duurt tot vrijdagochtend 06.00 uur. De actie is georganiseerd door vakbond FNV Metaal.
Inzet van de actie is een nieuwe CAO, waarover de onderhandelingen al maanden muurvast zitten. Ondanks diverse acties willen de werkgevers, verenigd in de FME, tot nu toe geen duimbreed toegeven.

Vierhonderd mensen

Bart Plaatje, bestuurder bij FNV Metaal, verwacht dat donderdag ongeveer vierhonderd mensen zich zullen aansluiten bij de actie. De bedoeling is dat de optocht eindigt bij het regionale kantoor van de FME aan de Leonard Springerlaan in Groningen.
Plaatje legt nog maar eens uit wat de voornaamste eisen van zijn bond zijn: 'Wij willen een loonsverhoging van drie procent en meer zeggenschap voor de werknemers over hun eigen tijd. Flexibelere werkroosters dus'.

Roosterwensen

'De werkgevers bieden 1 procent en willen bovendien dat de werknemers zich meer aanpassen aan de roosterwensen van hun baas. Daar bovenop willen ze ook af van onregelmatigheidstoeslagen.'
Of de stakers morgen wél gehoor zullen vinden bij het FME-kantoor in Groningen, is de vraag. Gevraagd om commentaar verwijst Jan Otto Blanken, secretaris van Regio Noord van de FME, resoluut door naar het landelijk hoofdkantoor in Zoetermeer: 'Daar hebben wij strikte afspraken over'.

Commentaar

De kans lijkt groot dat de actievoerders donderdag dezelfde boodschap te horen krijgen. Overigens was er woensdag niemand van de FME in Zoetermeer bereikbaar voor commentaar.