FC Groningen bewijst Nederland geen goede dienst

© JK Beeld
De zwakke Europese prestaties van onder andere FC Groningen zorgen ervoor dat Nederland dit seizoen op de zeventiende plek van de zogenoemde UEFA-landencoëfficientenlijst staat, nog achter Liechtenstein.
Dat kan gevolgen hebben voor het aantal Europese tickets dat Nederland volgend seizoen krijgt.

Zonde voor PSV

De goeie resultaten van PSV - overwinteren in Champions League - worden door de matige tot slechte Europa League-resultaten van Ajax, AZ, FC Groningen, Go Ahead Eagles en Vitesse tenietgedaan.
FC Groningen heeft in vijf poulewedstrijden één punt gehaald. Go Ahead Eagles en Vitesse werden in de voorrondes al uitgeschakeld.

Gemiddelde gaat omlaag

Het totaal aantal punten moet worden gedeeld door het aantal deelnemende clubs per land. Daardoor wordt voor Nederland het gemiddelde flink omlaag gehaald. Liechtenstein heeft in totaal veel minder punten gehaald, maar hoeft dat maar door één deelnemende club te delen.

Zesde plek

Zonder FC Groningen, Go Ahead Eagles en Vitesse zou Nederland op een zesde plaats op de ranking hebben gestaan, achter onder andere Spanje, Engeland en Duitsland. Nu staan we dus zeventiende.
FC Groningen heeft donderdagavond om 19.00 uur de laatste kans om nog iets aan het schamele puntenaantal van de club te doen. Dan komt SC Braga op bezoek in de Euroborg. Via RTV Noord kun je de wedstrijd live volgen op radio en in een liveblog.