Luchtwachttoren Warfhuizen van ondergang gered

De Luchtwachttoren 701 Warfhuizen heeft 100.000 euro gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dat bedrag lijkt de 14 meter hoge wachttoren van de ondergang gered.
Uitkijkpost vliegtuigen

De '701' werd tot in de jaren zestig gebruikt als militaire waarnemingspost. Vanuit die post konden tijdens een eventueel gewapend conflict met de Sovjet Unie vroegtijdig vliegtuigen gespot worden die onder het bereik van de radar zouden vliegen.

Militair monument

Van de luchtwachttoren is alleen het casco overgebleven. De trapppen en vloeren zijn uit veiligheidsoverwegingen weggehaald. In overleg met de particuliere eigenaar heeft de lokale stichting Luchtwachttoren 701 het initiatief genomen om de toren als historisch militair monument te behouden.

Restauratie start in 2016

Na restauratie wil de stichting het Groninger Landschap de luchtwachttoren overnemen en openstellen voor publiek. Daarvoor is 200.000 euro nodig, waarvan het grootste deel nu binnnen is.
Voor het resterende bedrag gaan beide partijen verder met fondsenwerving. De restauratiewerkzaamheden beginnen naar verwachting in 2016.
Bekijk in de video bij dit bericht een reportage over de '701'.