Hazekamp: 'In mijn werk heb ik niets gemerkt van de terreurdreiging'

Wie denkt dat Brussel nog steeds een onneembare vesting is, heeft het mis. Op een aantal zwaarbewapende militairen na, oogt de stad relaxed.
Onder de leden van Provinciale Staten van Groningen is de terreurdreiging van een paar weken geleden nog het gesprek van de dag. Zij zijn twee dagen op werkbezoek geweest in de Belgische hoofdstad.

Oude bekende

Op de slotdag staat een excursie naar het Europees Parlement op de agenda. De rondleiding wordt gegeven door een oude bekende: Anja Hazekamp. Het oud-Statenlid is sinds anderhalf jaar europarlementariër voor de Partij voor de Dieren.
'In de tijd dat ik hier zit, heb ik al bijna 100.000 stemmingen meegemaakt', vertelt Hazekamp. 'Op de eerste dag had ik geen e-mailadres of wat dan ook. Gelukkig heb ik goede medewerkers, die alles voor me geregeld hebben.'

Maandelijkse verhuizing

Commissaris van de Koning Max van den Berg vertelt verhalen uit de tijd, dat hij zelf nog in het Europarlement zat. De maandelijkse reis van het Europese circus naar Straatsburg in Frankrijk is hem nog steeds een doorn in het oog: 'Misschien moeten we alles wel verhuizen naar Parijs; heel centraal en acceptabel voor de Fransen', zegt hij.

Niet prettig

Vanzelfsprekend komt het gesprek ook op de terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. Voor Hazekamp waren het geen fijne weken: 'Winkels, café's, restaurants, alles was dicht, de metro reed niet. De sfeer in de stad was niet prettig. In mijn werk als Europarlementariër merkte ik gek genoeg niets van de terreurdreiging'.

Aparte status

Voor de medewerkers van Hazekamp is dat wel anders. Zij hebben dagelijks te maken met scherpe controles en strengere regels. 'Wat dat betreft heeft een lid van het Europees Parlement een aparte status. Die controles gelden niet voor mij', vertelt de Groningse.

Zonder de Drenten en Friezen

De terreurdreiging in Brussel was voor de Provinciale Staten van Drenthe en Friesland aanleiding om van het werkbezoek af te zien. Tot teleurstelling van het Drentse PvdA-Statenlid Ralph du Long, die wel is meegegaan: 'Ik had het helemaal met mijn werk geregeld. Ik zou sowieso al naar Brussel zijn gegaan, omdat ik vanuit Budapest kwam. Vluchten kon ik niet meer veranderen. Maar uiteindelijk kun je concluderen dat we de reis te vroeg hebben afgezegd'.
De politici uit Drenthe en Friesland gaan in het voorjaar alsnog naar Brussel.