WinterWelvaart van Stad naar Ommeland

Hero Woldhuis
Hero Woldhuis © Suzanne Stoppels/RTV Noord
Dit jaar is het winterevenement WinterWelvaart niet alleen te bezoeken in de binnenstad van Groningen. Voor het eerst meren de historische schepen ook aan in Zoutkamp en Appingedam.
Garnalen, zilver en pakhuizen

Wat hebben de garnalenkoningin uit Zoutkamp, de zilvercollectie uit Appingedam en de pakhuizen langs het Damsterdiep met elkaar gemeen? Alle drie vinden ze hun oorsprong in het maritieme verleden van de provincie Groningen.
Daarom heeft de organisatie van WinterWelvaart dit jaar besloten het winterevent niet alleen te organiseren in de binnenstad van Groningen, maar ook in Zoutkamp en - net als vorig jaar - in Appingedam.

Lutje WinterWelvaart

Damster Hero Woldhuis trekt de kar in Appingedam en verheugt zich al weken op het Lutje WinterWelvaart, zoals het event in de Fivelstad heet. 'Vroeger was het water natuurlijk het belangrijkste vervoermiddel voor vissers, koop– en ambachtslieden, dus past Appingedam prima in het decor van WinterWelvaart. En natuurlijk is het ook gewoon een prachtige stad.'
Het evenement is voor alle drie de havens hetzelfde opgezet. Bezoekers kunnen boten bekijken en er is theater, zang en een kerstmarkt.

Twee dagen in Zoutkamp

WinterWelvaart wordt zaterdag gehouden in Appingedam, in Zoutkamp zaterdag én zondag. Een week later, van 18 tot en met 20 december, staat Groningen voor de negende keer in het teken van kerst, boten en theater.