Nieuwe wethouders Menterwolde geïnstalleerd

Lian Veenstra (SP) blijft zitten, Jaap Borg (VVD) en Thea van der Veen (PvdA) zijn nieuw
Lian Veenstra (SP) blijft zitten, Jaap Borg (VVD) en Thea van der Veen (PvdA) zijn nieuw © Steven Radersma/RTV Noord
In Muntendam zijn donderdagavond de twee nieuwe wethouders van de gemeente Menterwolde geïnstalleerd.
Nieuwkomers

Het zijn Jaap Borg (VVD) en Thea van der Veen (PvdA) Ze wonen beide in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Jaap Borg was daar fractievoorzitter van de VVD. Thea van der Veen was eerder wethouder in Delfzijl.

Geen vertrouwen

Zij zijn de opvolgers van de wethouders Velthuis (Menterwolde Gewoon), Vos (idem) en Siersema (Kritisch Menterwolde). Zij moesten opstappen nadat collegepartij SP het vertrouwen in de twee andere coalitiepartijen opzegde.
De SP had geen vertrouwen meer in de manier waarop Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde de grote financiële problemen wilden oplossen, waarna het college uiteen viel.
Veenstra
Van de 'oude' wethouders blijft alleen Lian Veenstra (SP) aan. Maandagavond bleek dat de vier andere collegepartijen daar alleen akkoord mee wilden gaan als ze de zware portefeuille financiën zou afstaan aan nieuwkomer Jaap Borg. Tegen Veenstra werd een motie van wantrouwen ingediend door Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon, maar die motie werd niet gesteund door de andere partijen.

Velthuis

Grote afwezige was oud-wethouder Jan Velthuis van Menterwolde Gewoon. Hij kon het niet opbrengen bij deze vergadering aanwezig te zijn.

Zware portefeuille

De VVD'er Borg krijgt dus de beladen portefeuille financiën onder zijn hoede. De komende maanden moet hij ervoor zorgen dat er een sluitende begroting kan worden gepresenteerd. Gebeurt er niets, dan is er volgende jaar een tekort van 1,3 miljoen euro. Borg wil doorpakken: 'Moeilijke keuzes moet je niet te lang mee rondlopen, daar worden ze niet makkelijker van', zegt hij.

Aangeschoten wild?

Lian Veenstra raakt onder druk van de nieuwe coalitiegenoten de portefeuille financiën dus kwijt, Ze beschouwt zichzelf hierdoor niet als aangeschoten wild: 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat er ook vertrouwen is in mij, als mens en als politica'.