UMCG: grotere kans op ziekmakers door gebruik maagzuurremmers

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Mensen die maagzuurremmers slikken hebben een grotere kans op darminfecties. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Maagzuurremmers van het type protonpompremmer, kunnen de samenstelling van de darmflora drastisch veranderen volgens het UMCG. Bij één op de vijf mensen die maagzuurremmers gebruiken, is de darmflora anders.

Gevaarlijk

Gebruikers hebben vaker last van bacteriën als Salmonella of Clostridium difficile. Dat zijn gevaarlijke bacteriën voor zwakke patiënten. Ruim 1,1 miljoen Nederlanders slikken de medicijnen tegen brandend maagzuur of maagzweren.
Maagzuurremmers maken het maagsap iets minder zuur. Normaal gaan veel bacteriën daarin dood. Door het gebruik van het medicijn overleven sommige bacteriën. Onderzoekers vonden bacteriën uit de mond in de darmen bij gebruikers van de remmers.

Potje poep

Voor het onderzoek moesten 1815 Groningers en Limburgers hun poep invriezen en bewaren. De ontlasting werd vervolgens met behulp van DNA-technieken onderzocht in een laboratorium. Bij sommigen werd ook speeksel afgenomen.
Volgens een van de hoofdonderzoekers is er geen reden voor paniek. 'Maagzuurremmers zijn soms echt nodig.' De resultaten laten wel zien dat er zorgvuldig met maagzuurremmers omgegaan moet worden. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die maagzuurremmers slikken dat eigenlijk niet nodig heeft.