Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ komen er niet uit

Het contract tussen het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar VGZ voor het jaar 2016 is nog altijd niet rond.
De Raden van Bestuur van beide zorgorganisaties zijn er vrijdagochtend tijdens een gesprek niet uitgekomen. Er is een te groot verschil tussen het bedrag wat VGZ biedt voor de zorgverlening en wat Martini Ziekenhuis daarvoor denkt nodig te hebben.

Grote onzekerheid

Met het ontstaan van de impasse verkeren vele verzekerden bij VGZ in onzekerheid. Ruim 25.000 patiënten van het Martini zijn verzekerd bij de zorgverzekeraar.
'Ik vind het buitengewoon vervelend om nu dit signaal te moeten afgeven', zegt Hans Feenstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis. 'Maar ik weiger concessies te moeten doen aan de kwaliteit van zorg die dit ziekenhuis biedt.'

Dure geneesmiddelen

VGZ wil het Martini Ziekenhuis een korting van acht procent van het totale budget opleggen. Bovendien wil VGZ dat het ziekenhuis vrijwel alle risico's voor bijvoorbeeld dure geneesmiddelen volledig op zich neemt.
Het Martini Ziekenhuis heeft met de zorgverzekeraars Menzis en Achmea wél een overeenkomst bereikt.

Aanzienlijk hogere tarieven

Zorgverzekeraar VGZ zegt in een reactie dat juist Martini Ziekenhuis aanzienlijk hogere tarieven vraagt dan ziekenhuizen elders in Nederland. 'We willen de zorgpremie zo laag mogelijk houden voor onze verzekerden, vandaar dat we zo scherp in de onderhandelingen zitten', vertelt woordvoerder Karin van Rijswijk.
VGZ moet nog met pakweg dertig ziekenhuizen tot overeenstemming komen. Van Rijswijk geeft aan dat de zorgverzekeraar er alles aan zal doen om de overeenkomsten te sluiten.