OM traag: hennepkweker krijgt lagere straf

© Jos Schuurman/FPS
Een 66-jarige man uit Stadskanaal die boven het kantoor van zijn transportbedrijf een hennepkwekerij had, is veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur.
De man kweekte in de ruimte 122 planten. Ook tapte hij stroom af. De politie ontdekte de kwekerij in oktober 2012. De planten stonden er toen een maand.

Fors lagere straf

De Knoalster krijgt een voorwaardelijke taakstraf omdat het Openbaar Ministerie de zaak drie jaar lang op de plank heeft laten liggen. 'Mijn cliënt dacht dat de zaak was afgedaan, omdat hij er zo lang niets meer van hoorde. Dat was schrikken', vertelt advocaat Martien de Groene.
De rechter vond dat dit niet aan de orde was, maar legde vanwege het tijdsverloop wel een fors lagere straf op.

Verhuurd?

De eigenaar van het transportbedrijf, dat in maart van dit jaar failliet ging, zei dat hij van niets wist. Hij zou de bovenverdieping hebben verhuurd aan een vrouw en liet een ondertekend huurcontract zien.

Handtekening vervalst

Toen de politie bij de vrouw kwam, was zij hoogst verbaasd en verbolgen. Ze stelde dat ze op sollicitatiegesprek was geweest en toen een kopie van haar identiteitsbewijs had achtergelaten. Met die handtekening zou de man het huurcontract hebben vervalst.
De rechter geloofde haar, omdat de man volgens de politieagenten precies kon aanwijzen waar de kwekerij zich bevond. Hij pakte meteen de juiste sleutel en wist in de donkere ruimte feilloos de isolatieplaat te vinden waarachter de planten verborgen stonden.