NAM wint dit jaar tot nu toe bijna 26 miljard kuub gas

© Jos Schuurman/FPS
De NAM heeft dit jaar tot nu toe 25,9 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gehaald. Met nog wintermaand december te gaan, komt de gasproductie dit jaar boven de 27 miljard kuub uit.
De Raad van State legde de overheid recent een productieplafond van 27 miljard op. Bij die uitspraak gaat het niet om een kalenderjaar, maar om de periode van 1 oktober dit jaar tot en met 30 september volgend jaar.
Volgens de NAM dreigt daarom geen overschrijding, omdat niet meer wordt gerekend in kalenderjaren. Minister Kamp bepaalde dit jaar dat de productiebeperkingen voortaan gelden voor gasjaren van 1 oktober tot en met 30 september.

Leveringszekerheid

Eeder werd bij het vaststellen van de maximale productie nog wel gerekend met kalenderjaren. 'Maar die rekenmethode kan negatieve gevolgen hebben voor de leveringszekerheid van gas', zo benadrukte Kamp eerder.
Het zou kunnen betekenen dat de NAM in een koude winter geen gas meer mag winnen, omdat het plafond al is bereikt. 'En daarmee zou de leveringszekerheid in gevaar komen. Dat is geen wenselijke situatie', benadrukt de NAM in een verklaring over de recente cijfers.
De NAM wijst er verder op dat de minister rond 18 december een nieuw gasbesluit neemt.