Warming-up FC Groningen-Feyenoord

© Jan Kanning
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt Elwin Baas vooruit. Dit keer de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar: Feyenoord.
FC Groningen - Feyenoord

Ik moet u iets bekennen. Van jongs af aan heb ik een zwak voor Feyenoord. Het fanatieke publiek in het meest sfeervolle stadion van Nederland doet mij wat. Elke keer nog wanneer ik De Kuip binnenloop krijg ik bijvoorbeeld kippenvel. Maar ik ben geen supporter. Heb nooit als kleine jongen in een Feyenoordshirt gelopen of een Feyenoordbroodtrommel gehad.
Het ging absoluut niet zo ver als mijn schoonvader. Die keek elke zondagmiddag tegen kwart over vier als eerste op teletekstpagina 818 wat Feyenoord die middag had gedaan in plaats van FC Groningen. En dat terwijl mijn schoonpa een echte Groninger was. Vaak hadden we het er over om samen een keer naar Groningen - Feyenoord te gaan. Maar elke keer kwam er wel iets tussen. Het zal er helaas nooit meer van komen. Veel te jong moest hij overlijden en sindsdien kijk ik toch anders naar Groningen - Feyenoord.
Nu denk ik elke keer bij de opkomst van de spelers even een keer extra aan mijn schoonvader. Met een glimlach op mijn gezicht kijk ik het stadion rond om een denkbeeldige panoramafoto te maken om het moment op te slaan, wetende dat mijn schoonvader enorm zou hebben genoten van dit duel. En diezelfde glimlach verdwijnt pas wanneer ik het stadion na afloop weer verlaat. En het resultaat en het vertoonde spel? Dat boeit me werkelijk niet! Wanneer ieder jaar het speelschema bekend wordt, kijk ik altijd als eerste naar deze wedstrijd en dat zal ook altijd zo blijven. Zonder twijfel is Groningen - Feyenoord voor mij de mooiste wedstrijd van het seizoen.

De vorm: FC Groningen

Louter en alleen kijkend naar de resultaten in de Eredivisie is de conclusie simpel. Groningen is bezig aan een ijzersterk seizoen. Al zeven wedstrijden op rij heeft Groningen in competitieverband niet meer verloren. Thuis is er al zes keer op rij gewonnen. Kortom, is Groningen zondag in de Euroborg tegen Feyenoord niet gewoon favoriet? Dat denk ik niet. De Rotterdammers zijn met een uitstekend seizoen bezig. Good old Dirk Kuijt, een scorende Michiel Kramer, flankenflitser Eljero Elia, verdedigend talent Sven van Beek en middenvelder Karim El Ahmadi maken deze ploegen één van de titelfavorieten.
Groningen heeft al ruim 12,5 jaar niet meer twee keer achter elkaar een bloedeloze nul nul gespeeld. Daar is deze week dan verandering in gekomen. Zowel tegen Roda als tegen Braga eindigde de wedstrijd net zo zoals het negentig minuten daarvoor begonnen is. Kan Groningen tegen Feyenoord het net weer vinden? Het zal wel moeten om die mooie zegereeks voort te kunnen zetten.

De vorm: Feyenoord

Feyenoord is absoluut één van de titelkandidaten dit seizoen. De traditionele top drie steekt er dit seizoen sinds lange tijd met kop en schouders boven de rest uit. De laatste drie wedstrijden werden op papier overtuigend gewonnen. Toch begon november nog erg matig. Er werd uit verloren bij ADO Den Haag en een week later eindigde de kraker thuis tegen Ajax in 1-1. Op dit moment staan de Rotterdammers tweede met een achterstand van drie punten op koploper Ajax. Voordeeltje voor Groningen: Feyenoord heeft in uitwedstrijden al acht verliespunten.

Waar moeten we op letten?

Ik verwacht dat Simon Tibbling net als tegen Braga weer op 'tien' gaat spelen. Niet dat zijn goede optreden mij enorm heeft doen verbazen, maar het is een mooie meevaller voor trainer Erwin van de Looi. Drost en Rusnák hebben mij op die positie nog niet kunnen bekoren. Dus mocht Van de Looi dit lezen, zet Tibbling tegen Feyenoord opnieuw op die plek neer. Helaas voor de Eric Botteghin-liefhebbers onder ons. Hij zal zondag door een blessure niet kunnen spelen. Helaas voor de liefhebbers van goed verdedigen, maar voor Groningen is het een meevaller, want zijn vervanger is toch wel een stukje minder.

Blessures en schorsingen

FC Groningen: Rasmus Lindgren (enkel), Tom Hiariej (enkel), Dino Islamovic (Lies), Bryan Linssen (twijfel) en Mimoun Mahi (twijfel).
Opstelling
Padt: Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Maduro, Tibbling, Kappelhof; Linssen, De Leeuw en Rusnák. Voorspel FC Groningen - Feyenoord
Na de 0-0 tegen Roda JC speelde de FC ook in Europees verband tegen SC Braga met 0-0 gelijk. De voorspellingen van de 93 deelnemers liepen nogal uiteen. In die zin is een gelijkspel een uitkomst die recht doet aan de gemiddelde voorspelling. Dat het 0-0 bleef wisten twee deelnemers juist te voorspellen, namelijk de familie Beuker en Anne Muller. Gefeliciteerd, jullie zijn even dé voetbalkenners van het Noorden!
Maar nu: wat wordt FC Groningen - Feyenoord? Voorspel het met het formulier hieronder en wordt dé voetbalkenner van Groningen. Gebruik je de app? Voorspel dan hier.
Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Voorafgaand aan elke wedstrijd van de FC blikt hij vooruit.