Wanneer komt iemand in aanmerking voor de voedselbank? #VB15

Vorig jaar waren er zesduizend Groningers afhankelijk van de voedselbank. Dit jaar zijn dit er duizend meer. 'Dan blijkt wel dat de actie hard nodig is', zegt RTV Noord-presentator Marcel Nieuwenweg.
'En dat wordt beseft, ook door u', dankt Nieuwenweg iedere Groninger die tijdens de eerst dagen van de actie een steentje hebben bijgedragen.

'Mensen schamen zich ervoor'

Maatschappelijk werker Chantal Bouma van Martinizorg krijgt wekelijks mensen tegenover zich die een beroep doen op de voedselbank. Bouma beoordeelt de aanvraag. 'Het is soms lastig om naar de voedselbank te gaan. Mensen schamen zich ervoor. Het is een drempel waar mensen over moeten.'

Minder dan 180 euro

Mocht de berekening van Bouma laten zien dat de aanvrager minder dan 180 euro, dus 41 euro per week, te besteden heeft, dan wordt hij/zij doorverwezen naar de voedselbank.

Pasje voor een half jaar boodschappen

Daar wacht onder andere Jos de Boer, die als vrijwilliger bij de voedselbank in de stad werkt. Klanten krijgen een pasje, waarmee ze een half jaar lang iedere week boodschappen kunnen ophalen. 'Er is altijd genoeg beschikbaar om de week door te komen.' Richting de kerst kan de voedselbank iets extra bieden. 'Dat komt iedereen toe.'

Steun de voedselbank

Meer informatie over de voedselbankactie is terug te lezen op onze speciale pagina. Daar vindt u ook de virtuele voedselbank.