Affakkelen gaslocatie Siddeburen loopt uit

Het affakelen op de NAM-locatie in Siddeburen is nog steeds niet afgelopen. De vlammen zorgen voor licht- en geluidsoverlast voor de omgeving. Het affakkelen is dinsdag al gestart en zou voor het weekend klaar zijn.
'Ik kan geen indicatie geven hoe lang het nog gaat duren', zegt woordvoerder Sape Jan Terpstra van de NAM. Volgens hem is het moeilijk te voorspellen wanneer het affakkelproces afgerond is. 'Het kan vandaag, morgen of maandag afgelopen zijn. We hopen zo snel mogelijk de overlast voor de omgeving te beperken.'

Slapen

Dag en nacht brandde bij de NAM-locatie de afgelopen dagen een vlam. Die zorgt voor veel lawaai en het licht is ver te zien. Vanaf vrijdag is de vlam 's nachts uit. Omwonenden klaagden eerder dat ze 's nachts niet konden slapen door de overlast. De NAM had ze aanvankelijk niet op de hoogte gebracht van het affakkelen.
Aan de gasput op de NAM-locatie is de afgelopen tijd onderhoud gepleegd. Het eerste gas dat daarna uit de grond komt, wordt verbrand. Dat is namelijk van slechte kwaliteit. Het affakkelen duurt net zolang, tot er weer kwalitatief goed gas uit de bodem komt.