Bier, worst en chocolademelk verkopen voor bejaarde schippers

Ze mogen er alvast van dromen. Zevenhonderd bejaarden uit zorgcentra in Appingedam, Delfzijl en omgeving mogen volgend jaar mee varen tijdens Delfsail. Tien zogeheten serviceclubs uit de regio zamelen geld in, onder andere tijdens Lutje Winter Welvaart.
U kent ze wel, de Rotary, de Ronde Tafel, de Lions. Ze zijn altijd bezig voor goede doelen dichtbij en ver weg. Zaterdag stonden ze met een aantal kraampjes op Lutje Winter Welvaart in Appingedam. Ze verkochten pakketten bier, speciale worsten, flessen wijn, kerststukjes, chocolademelk met slagroom. Met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de huur van een grote boot die vaart tijdens Delfsail 2016.

Oude schippers

Zevenhonderd mensen uit verzorgingstehuizen in de regio mogen mee aan boord. Zes jaar geleden was een soortgelijke actie een groot succes, vertelt Hilda Boelens namens de zorgcentra. 'We zitten hier in een gebied natuurlijk die veel affiniteit hebben met de zeevaart, dus er was een aantal oude schippers aan boord en die hadden nog even de dag van hun leven zo.'

16.000 euro

Voor de serviceclubs is het inzamelwerk een prima tijdsbesteding. 'Het is een feestje', zegt Janny Gerda de Jonge namens de Rotary Appingedam-Delfzijl en voorzitter van de commissie senioren-rondvaart Delfsail. 'Normaal gesproken heeft iedereen zijn eigen doelen. Samenwerken doen we eigenlijk alleen voor Delfsail. En de clubs vinden elkaar heel makkelijk.'
Iedere club heeft naast Lutje Winter Welvaart ook nog zijn eigen acties. Ze denken zo'n 16.000 euro nodig te hebben voor de huur van het schip.