JC-Electronics: van zolderkamer in Marum naar miljoenenbedrijf

Het begon negen jaar geleden op een zolderkamer in Marum. Inmiddels is JC-Electronics uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met bijna honderdveertig medewerkers en klanten in meer dan honderd landen.
Het bedrijf is gespecialiseerd in de reparatie en in- en verkoop van industriële elektronica voor bedrijven en fabrieken. Het Marumer bedrijf groeit nog steeds en verhuist binnenkort naar een groter gebouw in Leek. Het zit te springen om technisch personeel.

High-tech
Als je voor het pand aan de Poortweg in Marum staat, heb je geen idee van wat er zich binnen de muren afspeelt. Maar eenmaal binnen rol je in een wereld van de high-tech. Overal zijn technici in de weer met printplaten, schroevendraaiers, soldeerbouten, meetinstrumenten en ander hoogwaardig technisch gereedschap. 

Zolderkamer
Het begint allemaal in 2006 op de zolderkamer van Jannes Cruiming. Hij en zijn compagnon Gerben Katje zitten daar te sleutelen aan printplaten. De ruimte van zestig vierkante meter is al snel te klein en daarom verkast het bedrijfje al aan het eind van dat jaar naar de Poortweg. In de jaren daarna groeit het bedrijf als kool en nu staat er opnieuw een verhuizing aan te komen. 

Wereldwijd
De klanten van JC-Electronics zitten over de hele wereld. Katje: 'Veel bedrijven draaien op oudere, maar nog prima werkende computers. Stel dat bijvoorbeeld in een koekjesfabriek in Roemenië een hele afdeling stil komt te liggen door een defect in een zo'n computer. Dan wordt dat onderdeel naar ons gestuurd. Wij hebben de onderdelen in huis, repareren het en sturen het zo snel mogelijk terug en de fabriek kan weer verder.

Goede taalbeheersing
Dat JC-Electronics een internationaal opererend bedrijf is hoor je op de afdeling verkoop en klantencontacten. Katje: 'Als wij in een land een bepaalde omzet halen, dan nemen we een zogeheten native speaker in dienst. Dat zijn  mensen die de taal van dat land goed beheersen'.

'Je hoort hier op onze verkoopafdeling dan ook vloeiend Frans, Portugees, Zweeds, Duits, Pools en Hongaars. We vinden het belangrijk dat onze klanten in hun eigen taal te woord worden gestaan. Dat is niet alleen service, maar het maakt de communicatie een stuk gemakkelijker.'

Interne opleidingen
Jannes Cruiming is mede-eigenaar en de technisch directeur. Het bedrijf draagt zijn initialen. Hij is gek van techniek. 'Ja, ik ben wel een beetje een vakidioot, ik denk dat ons bedrijf daardoor ook zo is gegroeid.'

JC zit te springen om technisch personeel. Cruiming: 'Het is lastig om aan technici te komen. Daarom werken we ook nauw samen met allerlei scholen hier in de regio om leerlingen te intersseren voor techniek. Ze kunnen hier hun stage doen en we geven ook interne opleidingen.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws