19.000 zonnepanelen bij entree van Eemshaven

Het Groningse energiebedrijf PLY Energy gaat miljoenen euro's investeren in de aanleg van een groot zonnepark bij de entree van de Eemshaven.
Het park bestaat uit 19.000 zonnepanelen en moet 4,3 miljoen kiloWatt per jaar aan elektriciteit gaan leveren, wat gelijk staat aan het energieverbruik van zo'n 1.300 huishoudens.

Vergunning

De vergunningsaanvraag voor het zonnepark gaat deze week de deur uit. Verwacht wordt dat de procedure halverwege 2016 zal zijn afgerond. Direct daarna zal subsidie worden aangevraagd, waarna met de aanleg wordt begonnen. Verwacht wordt dat het zonnepark in 2017 in bedrijf kan worden genomen.

Reflectie

Het zonnepark moet op de dijk aan de zuidzijde van de Eemshaven komen. De panelen hebben een donkere kleur en zijn mat. De kruin van de dijk zal daardoor zichtbaar blijven.
Doordat de panelen onder een bepaalde hoek zijn geplaatst zal er volgens de initiatiefnemers geen sprake zijn van hinderlijke reflectie voor de omgeving.

Windmolens

Volgens de initiatiefnemers past de investering 'geheel in de ambitie van de Eemshaven als Energy Port'. Op de dijk waar de zonnepanelen moeten komen staan inmiddels al windmolens.
PLY Energy heeft vestigingen in onder meer Engeland, Finland en Frankrijk. Het bedrijf heeft ook een kantoor aan de Verlengde Hereweg in Groningen.