Iris de Groot presenteert stripboek over jeugd met verstandelijk beperkte moeder

Hoe is het om op te groeien met een moeder met een licht verstandelijke beperking? Illustrator Iris de Groot heeft er een stripboek over gemaakt.
De Groot presenteerde dit weekend haar stripboek 'Mamma' over haar bijzondere jeugd. De inwoonster van de stad Groningen heeft een strip gemaakt over die jeugd, als kind van een moeder met een geestelijke beperking.

Stripboek met humor

Het onderwerp is zware kost, maar De Groot heeft ondanks de moeilijkheden getracht een stripboek met humor te maken. 'In het boek beschrijf ik mijn jeugd, en de moeilijkheden die daaruit voortkomen voor zowel mij als mijn moeder', vertelt ze. 'Ik heb mezelf als het ware opgevoed. Op m'n tiende begon ik echt te beseffen dat ik haar echt ontgroeid was.'
De Groot heeft bijvoorbeeld nooit tandenpoetsen geleerd. 'Dat heb ik mezelf dus maar geleerd', vervolgt ze.

Gepest

In haar jeugd had ze dan ook niet veel vriendjes en vriendinnetjes. 'Ik was wel heel verdrietig dat ik altijd gepest werd. In het begin heb je niet helemaal door dat het door je achtergrond komt, maar rond m'n tiende begon ik het door te hebben. En dat maakte het nog frustrerender.'
Het stripboek is een succes, laat De Groot weten. De eerste druk van 300 exemplaren is uitverkocht en er is nu een tweede druk met 1500 exemplaren op komst. Die verwacht De Groot ook te verkopen.
De illustrator kon het stripboek maken dankzij het Hendrik De Vries Stipendium. Dat leverde haar een bijdrage van 6000 euro op om het stripboek te maken.