Haren springt in de bres voor doveninternaat

De gemeente Haren laat het er niet bij zitten en springt in de bres voor het doveninstituut Guyot Kentalis. Maandagavond dienden PvdA, de Christenunie, Gezond Verstand Haren en D66 daarvoor een motie in die raadsbreed werd gesteund.
Dit weekend maakte staatssecretaris Sander Dekker bekend dat het internaat van dovenschool Guyot Kentalis in 2017 dicht moet.

Ramp

Volgens raadslid en docent aan de dovenschool Lammie Schuiling zou dat een ramp zijn.
'Wij zijn in Haren de enige havo-school waar dove kinderen tweetalig onderwijs krijgen; Nederland en de Nederlandse Gebarentaal. Maar waar de dove leerlingen ook gewoon lekker puber kunnen zijn en zich daardoor kunnen identificeren en zich veilig voelen om naar school te gaan en een diploma te halen. Dat gaan leerlingen niet redden op een reguliere school met een tolk erbij. Stel je voor je hebt een tolk tijdens de les. Tijdens de pauze mag deze niet voor je tolken. Dan ben je toch hartstikke eenzaam?', stelt de bezorgde Lammie Schuiling.

Verhuisd voor de dovenschool

Meinard Wolters, raadslid van Gezond Verstand Haren is speciaal voor het doveninstituut verhuisd van Apeldoorn naar Haren.
'Onze dochter is doof en volgt onderwijs op de dovenschool. Wij konden gelukkig verhuizen, maar veel mensen zitten vast aan hun werk. Voor hen is er dan het internaat. Onze dochter is enorm gegroeid sinds ze op de dovenschool zit. Ik zie nu een mooie puber die stevig met beide benen op de grond staat en weet wat ze wil. Zonder Guyot was dat zeker anders geweest, was ze eenzaam geweest, had ze zich verloren en niet begrepen gevoeld.'
De 110 leerlingen die in Haren naar school gaan komen uit heel Nederland. 35 van hen blijven door de week in het internaat.