Eerste robotoperatie in Martini Ziekenhuis

In het Martini Ziekenhuis in Groningen is voor het eerst een robotoperatie uitgevoerd. Het is het eerste ziekenhuis in de provincie die de apparatuur en de kennis heeft om dat te doen.
Kleine sneetjes

In OK 12 in het Groninger ziekenhuis staat sinds kort een Da Vinci-robot. Het is een apparaat met vier armen. Daaraan worden operatieapparatuur en een camera bevestigd. De instrumenten en de camera worden via kleine sneetjes in het lichaam gebracht.

Robot?

Eigenlijk is het geen robot in de ware zin van het woord, want de instrumenten worden met een soort joysticks en pedalen bediend door een specialist die op een scherm ziet wat hij aan het doen is.
Sneller
Uroloog Bart Schrier: 'Op deze manier kunnen we zorgvuldiger opereren, met minder bloedverlies, minder schade en uiteindelijk sneller herstel'.

Ervaren
Schrier werd speciaal door het Martini Ziekenhuis aangetrokken met het oog op de Da Vinci-robot. In Den Bosch voerde hij al honderden operaties uit met dit apparaat. Hij gaat specialisten in Groningen opleiden om te werken met de nieuwe apparatuur.

Prostaat

De Da Vinci-robot werd maandag gebruikt om een prostaat te verwijderen bij een patient met prostaatkanker. De operatie verliep - naar verwachting - probleemloos.

Feestelijk

Bij de operatie was ook uroloog Hylco Wiarda betrokken. Hij is de eerste specialist die door Schrier wordt opgeleid. Wiarda: 'Het was feestelijk, het was spannend, het was de eerste keer. We wisten van tevoren dat het goed zou gaan, maar het is toch fijn dat het ook heel erg goed ging'.

Uitbreiden

De robot wordt vooralsnog alleen gebruikt voor het verwijderen van prostaten bij kankerpatienten. Later kunnen daar ook andere operaties in de buikholte of aan de longen worden toegevoegd.

Kosten

De Da Vinci-robot kost ongeveer 2,5 miljoen euro. Daarover heen komen nog de onderhoudskosten van enkele tonnen per jaar. Maar volgens bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis is de investering noodzakelijk om de best mogelijk zorg te kunnen bieden.

Hamburg

In verband met de aanschaf van de robot heeft het ziekenhuis een convenant afgesloten met de Martini Klinik in Hamburg. Dat is het grootste prostaatcentrum van Europa. Door resultaten met elkaar te vergelijken hopen beide ziekenhuizen van elkaar te kunnen leren en zich verder te verbeteren.