'Honderd nieuwe banen door vernieuwende projecten'

© Archief RTV Noord
Met een investering van zeshonderdduizend euro in verschillende vernieuwende projecten hoopt de provincie Groningen honderd nieuwe banen te realiseren.
Het gaat om onder meer een project om vloeibaar aardgas in schepen mogelijk te maken en een milieuvriendelijke manier om olieslib op te ruimen.

BIO-Sol

In totaal zijn achttien bedrijven betrokken bij de projecten. BIO-Sol bijvoorbeeld is een samenwerking tussen Norsco Oilfield Services uit Ter Apel en Mycelco uit Emmen. Samen krijgen zij van de provincie ruim 41.000 euro voor een milieuvriendelijke manier om olieslib schoon te maken.
Nu gebeurt dat nog vooral door verbranding. Dit veroorzaakt een forse uitstoot van stoffen, die schadelijk zijn voor het milieu (CO2). De bedrijven willen het olieslib zuiveren door gebruik te maken van schimmels.

Plug&Play in zee met LNG

Marine Service Noord en Royal Bodewes Scheepswerven krijgen samen een subsidie van bijna dertigduizend euro voor het project Plug&Play in zee met LNG (vloeibaar aardgas). In dit project worden vernieuwende technieken ontwikkeld om LNG in de scheepvaart eenvoudiger toepasbaar te maken. Met het project willen de bedrijven het gebruik van aardgas als brandstof voor schepen stimuleren.

Van hartonderzoek tot industriële lijm

Verder is er subsidie voor het zoeken naar manieren om een hogere opbrengst te halen uit producten in de akker- en tuinbouw. Dat gaat met behulp van natuurlijke bestrijdings- en voedingsmiddelen.
Ook is er geld voor de ontwikkeling van een geneesmiddel voor de ziekte Parkinson. Cardiac Bioptflex krijgt geld voor een instrument, waarmee cardiologen stukjes weefsel uit het hart kunnen halen om onderzoek te doen.
Cordial Adhesives krijgt geld voor het maken van industriële lijm op basis van zetmeel.