Roemeense brandwondenpatiënt kan even virtueel naar huis

De Roemeense Catalin Gradinariu, die in het Martini Ziekenhuis in Groningen herstelt van de brandwonden die hij vorige maand opliep bij de discotheekbrand in Boekarest, is even thuis bij zijn familie op bezoek geweest. Virtueel wel te verstaan.
Dit is mogelijk dankzij een vinding van het Groninger bedrijf yellowBird. Het is een telefoonhouder in de vorm van een bril. Je klikt je mobiel erin, zet de bril op je hoofd en je zit in een andere wereld.

Science fiction

In die andere wereld, Roemenië in dit geval, staat een 360 gradencamera. Daardoor krijg je het gevoel dat je daar echt aanwezig bent. Gradinariu: 'Het was sciencefiction. Ik was even terug in Roemenië en al mijn vrienden stonden om me heen'.
De bril is vooral bedoeld voor bijvoorbeeld kinderen, die lange tijd hun klasgenoten niet kunnen zien. Maar ook Gradinariu kon dankzij de bril even uit zijn isolement worden gehaald.

Discotheekbrand

Bij de discotheekbrand in Boekarest zijn ruim zestig doden gevallen. Ook vielen er meer dan honderd gewonden. In het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis liggen twee van hen.
Gradinariu zal nog jaren nodig hebben om te herstellen, maar vermoedelijk mag hij volgende week terug naar zijn vaderland.