Rechter Bartstra: Groot deel rechters wil dat bestuur opstapt

Rechter Jan Bartstra
Rechter Jan Bartstra © RTV Drenthe
Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen rechters in Noord-Nederland en het rechtbankbestuur.
Dat zegt rechter Jan Bartstra uit Assen tegen RTV Drenthe.

Opstappen of niet?

Het bestuur zou zeggen dat het allemaal wel weer goed komt met het vertrouwen. Maar Bartstra ziet dat anders. Volgens hem wil een groot deel van de rechters in het Noorden dat het bestuur opstapt.
Een ander deel vraagt zich af of het daar beter van wordt. Die rechters zien liever dat het uiteindelijk in orde komt door goede afspraken te maken met het bestuur, waardoor het vertrouwen weer toeneemt.
Bartstra zelf weet nog niet wat hij liever heeft: 'Ik durf het werkelijk niet te zeggen, maar dit bestuur zie ik niet snel opstappen'.

Van Groningen terug naar Assen

'Als het bestuur vertrouwen wil winnen, zou het bijvoorbeeld bereid moeten zijn meer daadwerkelijke zeggenschap te geven aan de professionals op de werkvloer. Dit bestuur is echter niet uit het juiste hout gesneden om tot zo'n stap over te gaan', vervolgt Bartstra.
Hij vindt bovendien dat de bestuursrechtszaken weer terug moeten komen naar de rechtbank in Assen. Die zaken worden nu in Groningen behandeld. De Asser rechter heeft daarover gesproken met rechtbankpresident Daan Keur, maar die zou niet van plan zijn dat te doen.

Plannen

Het rechtbankbestuur presenteerde vorig jaar plannen om de medewerkers van de rechtbanken in Assen en Leeuwarden naar Groningen over te plaatsen.
Dit jaar kwam daar de mogelijke inkrimping van de rechtbank in Assen bij. Beide plannen gingen uiteindelijk niet door.
Het rechtbankbestuur was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.