Politieachtervolging bij Usquert loopt uit de hand: dader ontsnapt en vrouw raakt gewond

Op de Streeksterweg bij Usquert is dinsdagavond tijdens een politieachtervolging een vrouw gewond geraakt. Ook is de achtervolgde man uit de politieauto ontsnapt. Hij is spoorloos en de politie is nog steeds naar hem op zoek.
De man, wonend in de provincie Groningen, reed met hoge snelheid op de Zijlsterweg. Een surveillerende agent gaf hem daarom het stopteken. Het teken werd genegeerd en hij gaf nog meer gas, met de achtervolging tot resultaat.

Teller 'op 150'

Daarbij werden snelheden tot 150 kilometer per uur gehaald, terwijl op de Streekweg een maximum snelheid van 80 geldt.
Een tegemoetkomende auto met een stel uit Uithuizen werd tijdens de achtervolging aangereden, waarbij de 44-jarige bijrijdster gewond raakte. Haar man bleef ongedeerd.

Ontsnapping

Tijdens de hulpverlening aan de vrouw wist de inmiddels gepakte Groninger uit de politieauto te ontsnappen. Hij ging er te voet vandoor.
'Hoe dat is gegaan, weet ik niet', zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. 'De agent was alleen; normaal gesproken kan een collega de arrestant in de gaten houden. De autodeuren kunnen gewoon op slot, zodat arrestanten niet kunnen ontsnappen, maar ik weet niet of dat is gebruikt.'

Onverantwoord?

'Of de achtervolging onverantwoord was? Op het moment zelf is het altijd een keuze om een achtervolging te staken, dat is een overweging. Agenten minderen tijdens een achtervolging altijd vaart bij tegemoetkomend verkeer', zegt Zinsmeyer.
'Maar ik vind niet dat je nu kunt zeggen: die achtervolging had niet moeten plaatsvinden.'