'De landbouw wordt een doodlopende weg opgestuurd'

© Erik Hogeboom
De VVD in Provinciale Staten heeft woensdagmorgen tegen de nieuwe omgevingsvisie gestemd. De partij vindt dat de nieuwe visie te weinig ruimte biedt voor uitbreiding van de landbouwsector.
Doodlopende weg

Tijdens het debat probeerde VVD-Statenlid Matthijs Oosterhuis op tal van manieren het gelijk aan zijn kant te krijgen: 'De sector heeft ruimte nodig om concurrend te blijven. Een nieuwe stal is veel milieuvriendelijker, maar die moet wel terugverdiend worden. De landbouw wordt een doodlopende weg opgestuurd.'
Het Statenlid richt zijn pijlen vooral op CDA en ChristenUnie, de twee andere klassieke landbouwpartijen. Maar beide coalitiepartijen laten zich niet uit de tent lokken. 'De intensieve veehouderij zoals we dat kennen is niet meer houdbaar', zei Statenlid Gerrit Jan Steenbergen (ChristenUnie).

Verandering

Gedeputeerde Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie) beaamt dat: 'Er zal een veranderig moeten plaatsvinden.' Woorden die de fracties van SP, GroenLinks en D66 (de drie andere coalitiepartijen) als muziek in de oren klinkt. Vooral SP en GroenLinks moeten niets hebben van de intensieve veehouderij met z'n megastallen.
Lastig voor CDA en ChristenUnie, partijen die de landbouwsector nog wel enige ruimte willen bieden. Samen met de sector en natuur- en milieuorganisaties moet gekeken worden naar wat wél mogelijk is, zo betogen de partijen in een motie.

Zwart op wit

De motie krijgt steun van alle coalitiepartijen. GroenLinks geeft er een eigen draai aan. De partij ziet in de motie een mogelijkheid om de landbouw verder te verduurzamen.
CDA en ChristenUnie vinden die uitleg prima. Beide partijen hebben zwart op wit dat de gesprekken met de sector afgerond moeten zijn, voordat de nieuwe omgevingsvisie definitief wordt vastgesteld. En daarmee kan het voor de landbouw nog alle kanten op.
Voor de PvdA reden om tegen de motie te stemmen: 'Via de achterdeur biedt u nog steeds ruimte voor uitbreiding', zegt fractievoorziter Eugenie Stolk. Om dezelfde reden stemt ook de Partij voor de Dieren tegen de motie. Voor VVD en PVV gaat de motie niet ver genoeg.

Omgevingsvisie
De omgevingsvisie zelf kreeg overigens wel ruime steun. Het provinciebestuur regelt in het plan meer vrijheid voor de gemeenten. Vanwege de passage over de intensieve veehouderij stemt de VVD dus tegen de omgevingsvisie. Ook de PVV ziet niets in de nieuwe omgevingsvisie, omdat die ook ruimte biedt aan windmolens.