Zwembad De Papiermolen gaat zomer dicht voor renovatie

Zwembad De Papiermolen in Groningen moet een zomerseizoen dicht voor renovatie. Waarschijnlijk is dit in 2017.
De afgelopen jaren is het openluchtbad steeds opgelapt om open te kunnen blijven. Onderzoek wijst nu uit dat een meer grondige opknapbeurt nodig is. Zo is de coating aan vervanging toe, omdat bacteriën zich in de beschadigde laag kunnen nestelen. Ook voldoen de chloortanks niet meer aan de wettelijke eisen en gebruikt het bad veel energie.

Onveilige situaties

Sommige installaties stammen nog uit de vijftiger jaren toen De Papiermolen open ging. Volgens de gemeente is de kans dat ze uitvallen zo groot dat er onveilige situaties kunnen ontstaan.
Het bad zou dan definitief dicht moeten en dat leidt volgens de gemeente waarschijnlijk 'tot onrust onder de Groninger bevolking'.

Kosten

De renovatie kost ruim twee miljoen euro. 
Volgens de gemeente is het het goedkoopst om een seizoen dicht te gaan. Renovatie terwijl het bad open blijft, zou vijf ton meer kosten. 
De gemeente wil proberen de renovatiewerkzaamheden te combineren met de aanpassingen aan het zwembad door de aanleg van de nieuwe zuidelijke ringweg. Een deel van de ligweide van De Papiermolen moet wijken voor de ring. 

Compensatie zwemmers

De gemeente denkt nog na over een manier om abonnementhouders te compenseren als het bad een seizoen dicht is. Zwemmers kunnen dan in elk geval terecht in baden in Hoogkerk en Ten Boer.