Certe: duizenden patiënten dreigen medisch onderzoek niet meer volledig vergoed te krijgen

© Jaap Elevelt/Groningen in Beeld
Medisch bedrijf Certe heeft nog altijd geen afspraken kunnen maken met zorgverzekeraars Menzis en VGZ. Tienduizenden patiënten dreigen daardoor in het nieuwe jaar een deel van de kosten van medisch onderzoek zelf te moeten betalen.
Certe, het voormalige LabNoord en Laboratorium voor Infectieziekten, heeft verschillende medische laboratoria en controleert dagelijks voor drieduizend mensen bijvoorbeeld het bloed, de urine, de ontlasting of het sperma.

80 procent

'Het marktaandeel van verzekeraars Menzis en VGZ is samen rond de 75 à 80 procent in onze regio', vertelt bestuursvoorzitter Harjan van Dam tegen Radio Drenthe.
'Patiënten die bij Menzis en VGZ verzekerd zijn, moeten straks zelf de rekening betalen en krijgen maar 70 procent vergoed. En dat is nog los van het eigen risico dat ze al moeten betalen', waarschuwt Van Dam.
De afspraken hadden voor 19 november gemaakt moeten zijn, maar volgens Van Dam is het moeilijk om een gesprek te voeren met de verzekeraars. 'Menzis wil een korting van miljoenen en dat is niet realistisch', aldus Van Dam. 

Prijsdiscussie

Volgens de bestuursvoorzitter is er overal in de zorg discussie over prijzen. Van Dam is het wel eens met de verzekeraars dat de kosten omlaag moeten kunnen, 'maar ik kan dat niet gisteren nog regelen'.
Hij wil dat de verzekeraars de besparingen niet ineens doorvoeren, maar dat uitspreiden over een langere periode.

Menzis houdt vertrouwen

Zorgverzekeraar Menzis wil niet inhoudelijk op de onderhandelingen ingaan.
Wel wil de woordvoerder van de verzekeraar kwijt dat ze ervan overtuigd is dat de partijen er samen uit gaan komen. Ze kon niet vertellen op welke termijn ze dit verwacht.