Boos Statenlid biedt excuses aan voor 'ongepaste opmerking'

Harrie Miedema
Harrie Miedema © RTV Noord
Een opmerkelijk moment tijdens de Statenvergadering van woensdag. GroenLinks-Statenlid Harrie Miedema laat zich ontvallen 'teleurgesteld' te zijn in gedeputeerde Fleur Gräper van D66.
Onverwacht

Zijn opmerking heeft te maken met een even eerder door hem ingediende motie over mogelijke ruilverkaveling voor een fietspad bij de Stadsweg tussen Groningen en Ten Boer.
Op de motie wordt door de gedeputeerde anders gereageerd dan hij verwacht had.

Afspraak

Miedema: 'Ik dacht een afspraak te hebben met de gedeputeerde. De tekst van de door mij ingediende motie is in samenspraak met de gedeputeerde opgesteld. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld dat ze nu iets anders zegt.' Gedeputeerde Gräper schudt haar hoofd en ook de Statenleden reageren afkeurend.
Commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) grijpt direct in: 'Overal in het huis voeren wij overleggen, maar in het debat gelden alleen opmerkingen die in het openbaar zijn gemaakt.'

'Amateurisme'

In de daarop volgende schorsing heeft iedereen het in de wandelgangen over de uitglijder van Miedema. 'Politiek amateurisme', zegt één van de Statenleden. 'De gedeputeerde wordt hier weggezet als onbetrouwbaar', zegt de ander. Om te besluiten met: 'Dit doe je niet en kan echt niet'.

Excuses

Na de schorsing biedt Miedema direct zijn excuses aan: 'Ik heb zojuist iets gezegd wat niet kan. Ik was een beetje boos en dan zeg je wel eens dingen die niet goed zijn'.
Gedeputeerde Gräper aanvaart de excuses, maar hoe zit dat nu met die onderlinge afstemming? 'Ik heb inderdaad over de motie gesproken. Dat gebeurt wel vaker op verzoek van Statenleden. Maar hetgeen Miedema wil (aanleg van het fietspad uitstellen tot 15 maart 2016) kan niet. En dat heb ik ook nooit toegezegd. Nu niet en ook niet voor het debat.'

Geen meerderheid

De motie van Miedema haalde uiteindelijk geen meerderheid, omdat de SP haar steun introk. Dit omdat de gedeputeerde het plan van Miedema niet bleek te steunen. Terwijl daar vooraf wel op gerekend was.