Ook dit wordt 2016: Henk Wolthof over vluchtelingen

In 'Ook dit wordt 2016' vertellen prominente Groningers over hun verwachtingen voor het komend jaar. Vandaag is dat Henk Wolthof.
Ook in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn veel vluchtelingen in Noord Nederland opgevangen. Ik ben er trots op hoe destijds met steun van veel burgemeesters negentig duizend mensen na de Balkanoorlogen zijn opgevangen. Grote aantallen van die mensen zijn, toen het daar weer rustig werd, teruggegaan. Om te helpen hun land weer op te bouwen. Onder hen waren ook veel vergunninghouders. Ik verwacht dat ook van de huidige groep asielzoekers er veel terug zullen gaan als het thuis weer vrede is.

In 2016 zijn er in Nederland nog ruim 40 duizend opvangplekken nodig . Dat zijn dus enorme aantallen, maar we kunnen het aan. Maar ik maak me wel zorgen over het draagvlak. Toen we in 2013 ineens opvang nodig hadden in Onnen en Veenhuizen, had ik niet verwacht dat het in zo'n tempo zou doorgaan. Mensen krijgen de tijd niet meer om aan het idee te wennen. Het besluit is genomen, en daar komen de mensen al. Grote groepen. We overvallen daar regelmatig omwonenden mee. Dat is geen goede zaak.

We gaan in 2016 de opvang anders inrichten. We hebben geleerd van vechtpartijen tussen groepen jonge Eritreeërs en Syriërs. Vooral die groepen, pubers nog vaak, veroorzaakten veel incidenten. En ze hebben ook nogal wat meegemaakt. Die moeten we echt in de ruststand krijgen. Die gaan we dus veel meer spreiden en kleinschaliger opvangen.

Voor mezelf zal het opnieuw geen rustig jaar worden, maar dat zou ik ook niet willen. In een ander beroep zou ik al snel de hectiek missen. Als het na een paar weken van topdrukte even wat rustiger wordt, denk ik vaak: laat ze maar weer komen. Wel ben ik soms bang dat we onze eigen mensen overvragen. Dat ze op een gegeven moment letterlijk zullen omvallen. Maar ik ben er wel eens bij, midden in de nacht, als er een groep arriveert. Dan stapt er zo'n jochie uit de bus, in korte broek, in de kou en in de regen en dan is er geen vermoeidheid. Want dat is waar je het voor doet.

Ik hoop natuurlijk dat 2016 een prachtig jaar wordt, voor ons allemaal. Met veel minder asielzoekers. Niet omdat die bij de grens worden tegengehouden, maar gewoon omdat er minder ellende op de wereld is en er daarom minder mensen op de vlucht zijn. Dat is mijn ultieme wens: dat we om die reden op een dag alle asielzoekerscentra sluiten.

Henk Wolthof werkt voor het COA, dat de eerste opvang van vluchtelingen in Nederland verzorgt. Meer


Meer over dit onderwerp:
opinie
Deel dit artikel:

Recent nieuws