Reclametaks voor ondernemers Delfzijl blijft gelden

© RTV Noord
De reclamebelasting voor ondernemers in Delfzijl wordt ingevoerd zoals vooraf is afgesproken.
Dat besluit werd donderdagavond genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering in Delfzijl. Zowel de centrumwinkeliers als de ondernemers buiten het Delfzijlster hart moeten 400 euro aan reclamebelasting betalen.

Doorn in het oog

En dit besluit is een doorn in het oog van Lijst Stulp. De fractie ziet liever dat er twee verschillende tarieven worden geïnd: 400 euro voor ondernemers die binnen het centrumhart vallen en 200 euro voor ondernemers die er buiten vallen.

Wel de lusten, niet de lasten

De ondernemers buiten het kernwinkelgebied vinden het volgens Lijst Stulp namelijk niet eerlijk dat ze net zoveel moeten betalen als de centrumwinkeliers. Dit omdat ze wel 'de lasten hebben maar weinig lusten ondervinden'.

Geen meerderheid

Toch kreeg de partij het donderdagavond niet voor elkaar een meerderheid te krijgen voor haar tarievenplan. VVD-raadslid Harrie Houwerzijl vond het voorstel van twee verschillende bedragen zelfs waanzin.
'Als we niets doen verzuipt Delfzijl', aldus Houwerzijl. 'We hebben het geld nodig, dus iedereen moet hetzelfde betalen. Ik ben veertig jaar ondernemer geweest en als het maar echt om 200 euro verschil gaat...'

'Ik ben er emotioneel van'

Volgens raadslid Vincent Janszen van Lijst Stulp is het hanteren van een belastingtarief op z'n zachtst gezegd niet handig. 'Ik heb geprobeerd te voorkomen dat er nu ondernemers naar de rechter gaan. Met deze beslissing gaat dat dus wel gebeuren. Ik ben er emotioneel van. Waarom kunnen we niet gewoon orde en rust bewaren in het centrum? Als twee tarieven een groot aantal ondernemers helpt, dan ben je toch gek dat je dat niet doet?'

Stichting Stadsmarketing Delfzijl

Het plan om reclamebelasting te heffen komt van Stichting Stadsmarketing Delfzijl. De stichting wil het geld gebruiken voor activiteiten en om Delfzijl te promoten. Het is aan de gemeenteraad van Delfzijl òf en hoe hoog de reclamebelasting moet zijn. Voor 2016 is het bedrag door de raad vastgesteld op 400 euro per onderneming.