Milieuorganisaties geven strijd tegen kolencentrale Eemshaven niet op

© Goos de Boer/RTV Noord
Vijf milieuorganisaties stappen naar de rechter omdat ze vinden dat de kolencentrale van RWE in Groningen veel teveel kwik uitstoot.
Natuur&Milieu, MOB Nijmegen, Greenpeace, de Waddenvereniging en de Milieufederatie Groningen hebben eerst bezwaar aangetekend bij de provincie Groningen tegen de vergunning, maar dat had niet het gewenste resultaat. Nu gaan ze in beroep bij de bestuursrechter.

'Extreem veel kwik'

De kolencentrale in de Eemshaven mag volgens de organisaties nu 95 kilo kwik per jaar uitstoten. 'Dat is extreem veel, zelfs in vergelijking met de oude kolencentrales die nu dichtgaan', zegt een woordvoerder van Natuur&Milieu.

Andere kolen inkopen

Volgens de woordvoerder is de vergunning gebaseerd op richtlijnen uit 2007, die nu 'volkomen achterhaald' zijn. 'Sinds 2010 geldt de verplichting dat stoffen als kwik niet mogen vrijkomen in de lucht. De centrale moet gewoon kolen gaan inkopen die minder kwik bevatten.'
Donderdag maakten de Waddenvereniging en de Natuur en Milieufederatie Groningen bekend ook een nieuwe poging te doen om de centrale in de Eemshaven tot sluiting te dwingen. Zij gaan een klacht indienen bij de Europese Commissie.