Kamp bevestigt: gaswinning naar 27 miljard kuub

Minister Henk Kamp van Economische Zaken draait de gaskraan in Groningen tot oktober 2016 inderdaad verder dicht naar 27 miljard kuub gas. De jaren daarna wordt de gaswinning nog verder verminderd: naar 20 miljard kuub in 2020.
Dit nieuwe gasbesluit was vrijdagmiddag al uitgelekt via minister Jeroen Dijsselbloem.

Raad van State

Kamp volgt daarmee de Raad van State, die eerder dit jaar bepaalde dat de NAM tot oktober 2016 niet meer dan 27 miljard kuub gas mag winnen in Groningen.

Koude winter

Alleen in een koude winter, als er meer gas nodig is om de huizen en bedrijven te verwarmen, zou er meer gas uit de Groningse bodem naar boven mogen worden gehaald.
Volgens netbeheerder GasUnie Transport Services (GTS) is dan 31 miljard kuub gas nodig.

Middellange termijn

Vanaf 2020 wil Kamp de gaswinning nog verder terugschroeven. Tijdens de persconferentie noemde de minister een hoeveelheid tussen de 18 en 24 miljard kuub (24 in het geval van een koude winter).
De bouw van een stikstoffabriek in Zuidbroek is hiervoor noodzakelijk. In de fabriek wordt buitenlands gas geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Het is de bedoeling dat de fabriek in Zuidbroek in 2019 of 2020 operationeel is.
Verder wil Kamp de komende jaren ook de exportcontracten nog eens tegen het licht gehouden. Bovendien gaat de export naar Duitsland per 2020 sowieso met tien procent omlaag.

Gasfornuizen

Om het gebruik van Gronings gas de komende jaren verder terug te dringen wil de minister vanaf 2017 geen verkoop meer van gasfornuizen en CV-ketels die louter werken op het hoogcalorische Nederlandse gas.