PvdA: 'Nieuw gasbesluit is verstandig'

PvdA-Kamerlid Jan Vos
PvdA-Kamerlid Jan Vos © Archief RTV Noord
'Een vermindering van de gaswinning is nodig om de veiligheid van de inwoners van Groningen te vergroten en om de schade aan huizen en bedrijven te verminderen.'
Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken.
De sociaal-democraten noemen het verstandig dat het kabinet de gaswinning dit gasjaar verder terugbrengt naar een niveau van maximaal 27 miljard kuub. In de jaren erna wil het kabinet de winning verder terugbrengen naar 18 tot 24 miljard kuub.

Stikstofstations

Kamerlid Jan Vos van de PvdA vindt het ook verstandig om meer stikstofstations in te zetten: 'Dit biedt een goede kans om de afhankelijkheid van het Gronings gas te reduceren'.

Schadeherstel

De PvdA is nog wel bezorgd over het herstel van de huidige schade. 'Dat gaat gewoon niet snel genoeg', zegt Vos. 'Duizenden Groningers zijn de dupe van decennia gaswinning. Heel Nederland heeft daarvan geprofiteerd; nu kunnen we Groningen niet laten zitten. We zijn één land en moeten dit samen oplossen.'

Uitkoopregeling

'Ook willen we meer duidelijkheid over de uitkoopregeling: kwetsbare mensen, die echt weg willen en vastzitten, moeten geholpen kunnen worden', besluit Vos.
Bekijk HIER alle reacties op het gasbesluit van minister Kamp.