Star Wars-gekte gaat ook rond in Groningen

De Star Wars-gekte is goed te merken in Groningen. De nieuwste film van Star Wars, The Force Awakens, breekt records in de bioscopen, er is een Star Wars-pop-up-store en het Groningse bedrijf visiontoys.nl verkoopt meer Star Wars-merchandise dan ooit.
'Er wordt niet normaal veel besteld. Aan het einde van de week heb je geen voorraad meer. Dan maar hopen dat het weer op tijd is aangevuld', vertelt Jos IJpma, eigenaar van

Voor elke generatie

De gekte rond Star Wars is volgens die-hardfan Alexander Oorschot goed te verklaren. 'In iedere generatie is er een Star Wars-film uitgekomen. De mensen die veertig jaar geleden de eerste Star Wars-film hebben meegemaakt, zijn nu nog steeds fan. Hun kinderen zijn ook fan en die maken nu weer mee dat er een nieuwe film uitkomt.'

Nep of echt?

'De laatste Star Wars-film kwam tien jaar geleden uit. In die tussentijd is er qua technologie veel veranderd. Bij de vorige films zag je dat dingen nep waren. Bij deze film kan je het neppe niet meer van het echte onderscheiden. Dat maakt deze film nog meer bijzonder', aldus IJpma.

Veelbelovend

Alexander Oorschot heeft de film nog niet kunnen zien, maar gaat vanavond naar de bioscoop: 'Als ik eraan denk, dan word ik zenuwachtig. Ik hoop dat hij niet tegenvalt. De verhalen van mensen die geen echte fan zijn, zijn veelbelovend. Voor mij zou het dus helemáál mooi worden!', vertelt Alexander met een brede grijns.