Raamexploitant eist voorschot op miljoenenclaim

© RTV Noord
Raamexploitant en pandjesbaas Mario Music wil een voorschot op de schadevergoeding en gederfde inkomsten, nu zijn zes prostitutiepanden in het Groningse A-kwartier per 1 januari op slot moeten.
Dinsdag staan de pandjesbaas en de gemeente Groningen voor de rechter.

In de kou

Music staat financieel met de rug tegen de muur, zegt zijn advocaat Bertil Westers. Vanaf januari heeft de ondernemer geen inkomsten meer en zit hij met onverkoopbare panden in zijn maag. 'Een unieke zaak', zegt Westers. De overige gemeenten in Nederland hebben dergelijke ondernemers na zo'n besluit gecompenseerd of hebben de panden aangekocht. 'Groningen laat Music in de kou staan', aldus Westers.

Miljoenenclaim

De zaak is uitgevochten voor de Hoge Raad. Die oordeelde dat de gemeente op juiste gronden de panden gaat sluiten. Maar er moet wel een schadevergoeding kunnen worden geëist. Music heeft een claim van vier miljoen euro neergelegd bij de 'commissie nadeelcompensatie' van de gemeente. Deze commissie, met onafhankelijke leden als een accountant en een makelaar, is nog niet tot een definitief besluit gekomen. 'En 1 januari staat voor de deur', benadrukt Westers. Music wil een voorschot van twee ton, zodat hij voorlopig kan blijven zitten.

Onverkoopbaar

De gemeente heeft andere plannen met de wijk het A-kwartier en besloot in augustus 2010 de prostitutiepanden te sluiten. Music zou voldoende tijd hebben gehad om naar een andere inkomstenbron te zoeken en zijn panden te verkopen.
'Maar die panden moesten destijds volgens de regels worden omgebouwd tot kleine werkplekken. Om ze in de verkoop te kunnen gooien, moet alles eerst opnieuw worden verbouwd. In deze staat zijn de panden volstrekt onverkoopbaar', besluit Westers.