Ondernemers spannen rechtszaak aan tegen reclametaks Delfzijl

In Delfzijl stapt een aantal ondernemers naar de rechtbank omdat ze het niet eens zijn met de invoering van de reclamebelasting in de Havenstad.
Vorige week besloot de gemeenteraad dat iedere ondernemer in het centrum v
moet betalen en dat is volgens hen 'onacceptabel'.

Bedrag is niet eerlijk

Ondernemer Chris Hut zit met zijn winkel aan de Oude Schans in Delfzijl en Hut baalt als een stekker van de reclamebelasting. Hij is één van de winkeliers die naar de rechter stapt omdat hij het bedrag niet eerlijk vindt.

Het woord is aan de rechter

'Ik vind het heel positief dat er een groep mensen is die door middel van de reclamebelasting leuke dingen wil organiseren in het centrum. Daar ben ik absoluut voor. Alleen de manier waarop dat gebeurt. Dat vind ik echt belachelijk. Hier moet de rechter maar uitspraak over doen', zegt Hut.
Belasting op basis van bedrijfsgrootte en locatie
Hij vindt verschillende tarieven op basis van winkelgrootte het meest eerlijk. 'Waarom moet een klein eenmanszaakje aan de centrumrand van Delfzijl net zo veel betalen als een grote keten? Dus hoe groter de winkel des te meer belasting. Daarnaast wil ik ook dat er gekeken wordt naar de locatie, ook daar moet verschil in zitten. Een A-locatie moet meer betalen dan een B-locatie, dat is niet meer dan reëel lijkt me.'

'Overdreven reactie'
Stichting Stadsmarketing Delfzijl is de bedenker van het systeem. Zij willen met het geld Delfzijl promoten en ondernemers de kans bieden om evenementen te organiseren die gefinancierd worden via die heffing.
Abel Nieveen, voorzitter van de Stichting Stadsmarketing Delfzijl is er helemaal klaar mee en vindt de gang naar de rechter overdreven: 'We doen ons uiterste best om weer iets van Delfzijl te maken en op deze manier wordt ons het werk onmogelijk gemaakt'.

Aanpassing belastingtarief onbespreekbaar

Volgens hem is een aanpassing in het belastingtarief voor kleine ondernemers niet bespreekbaar. 'De kracht van ons systeem is dat we iedereen gelijk behandelen. Kleine ondernemers en mensen die niet in het centrumhart vallen moeten juist het voordeel inzien van deze belasting omdat ook zij aanspraak kunnen doen op het potje waar het allemaal in komt.'

Spoedvergadering Stadsmarketing Delfzijl

Toch is Nieveen wel geschrokken van de negatieve reacties en heeft een spoedvergadering georganiseerd met de Stichting Stadsmarketing Delfzijl. 'We gaan overleggen hoe we hier mee om moeten gaan. Want als we zo doorgaan is het alleen maar verspilde energie.'