Janny Vlietstra voorzitter Commissie Bijzondere Situaties

De Commissie Bijzondere Situaties in het aardbevingsgebied heeft zich het afgelopen jaar sterk verbeterd. Dat schrijft de organisatie in het eigen jaarverslag.
De taken van de commissie worden begin volgend jaar overgenomen door Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. De commissie blijft zelfstandig, maar krijgt wel een ander bestuur. Voorzitter wordt oud-burgemeester Janny Vlietstra.
De commissie is anderhalf jaar geleden gestart met als doel het hulp bieden aan mensen die als gevolg van de gaswinning in financiële of geestelijke nood komen.

Huizen opgekocht

In totaal zijn er 156 vragen om hulp binnengekomen, waarvan het grootste gedeelte is afgehandeld. Er zijn op verzoek van de commissie 23 woningen door de NAM aangekocht. Ook hebben veertig mensen verhuiskosten gekregen. En 34 gedupeerden hebben hulp van een financiële coach gekregen.
De commissie heeft tot nu toe ruim zes miljoen euro uitgegeven. Er is in totaal vijftien miljoen beschikbaar. Volgens de organisatie gaan de gedupeerden met name gebukt onder de last van onverkoopbare of sterk in waarde gedaalde huizen. Die vormen vaak een blok aan hun been.

Kritiek

Vanaf het begin is er kritiek geweest op het werk van de commissie. Ook nu is een deel van de mensen die voor hulp aankloppen ontevreden. Daarbij gaat het vooral om inwoners van het aarbevingsgebied die volgens de commissie niet aan de voorwaarden voldoen om voor hulp in aanmerking te komen. Zo vallen tot nu toe ondernemers buiten de boot.