Claimt Engeland de uitvinding van de eierbal?

Engelsen die de eierbal naar Groningen hebben gebracht. 'Het zou kunnen' vertelt Albert Beuse van de Groningen Archieven.
In de Groninger Archieven heeft Beuse een foto gevonden van een cafetaria uit 1916. Engelsen militairen verbleven toen gedwongen in Groningen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland was namelijk neutraal. Aan de Hereweg oostzijde begon een aantal soldaten een fish en chips kraam.
Hebben de Engelsen misschien destijds de eierbal geïntroduceerd?
'Misschien, het zou kunnen dat Engelsen de eierbal in de stad hebben geintroduceerd' stelt Beuse. Engeland kent namelijk al sinds 1738 hun eigen versie van de eierbal. Een Scotch Egg. Een zachtgekookt ei omringd met gehakt.

Culinaire tractatie

De Engelse lekkernij staat in menig restaurant op de menukaart. Ook in een restaurant van het luxe sterrenhotel The Holborn Dining Room in Londen. 'Het Londense warenhuis Fortnum and Mason heeft hier de Scotch Egg geïntroduceerd', vertelt Calum Franklin. De chef-kok maakt de beste eierballen van de Engelse stad. Hij heeft onlangs een landelijke Scotch Egg competitie gewonnen.
In de The Trading House is de Scotch Egg ook favoriet. In deze chique eetgelegenheid is het allang geen snack meer. Manager Dave Davies denkt het recept voor de Scotch Egg uit India komt: 'wij hebben het waarschijnlijk uit Middeleeuws India'.

Komt de eierbal uit Engeland?

'Ja!', zegt Dave Davies. 'De Indiërs reisden de hele wereld over net als de Engelsen. Misschien is zo de Scotch Egg in Europa en Groningen terecht gekomen.'
Chefkok Calum Franklin is wat voorzichtiger. 'Ik zou het nooit claimen. In elke keuken zie je invloeden van over de hele wereld.'

Zoektocht

Weet u meer over de oorsprong van de eierbal? Mail dan naar eierbal@rtvnoord.nl
Bekijk ook het dossier over de eierbal op http://www.rtvnoord.nl/eierbal