'Eierbal op lijst Immaterieel Erfgoed'

De eierbal kan op de immateriële erfgoedlijst van Nederland komen. Als het aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed ligt is dit geen probleem. Er moet wel een voordracht gedaan worden.
De immateriële erfgoedlijst wordt in opdracht van UNESCO gemaakt. Op de lijst staan belangrijke tradities, gewoonten, uitdrukkingen en rituelen. Gebruiken die voor een land of regio belangrijk zijn.

Circa 100 vermeldingen

Tradities zoals het bloemencorso in Zundert, Koningsdag en de Sinterklaasviering staan al op de erfgoedlijst. Onlangs is het Groningens Ontzet ook aan het rijtje toegevoegd.
'Van mij mag de eierbal ook op de lijst komen, hij is heerlijk', vertelt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. 'Maar... de eierbal moet eerst voorgedragen worden door de bevolking. Door een groep enthousiaste eierballiefhebbers.'

Tradities belangrijk maken

Door op de nationale erfgoedlijst te staan krijgt de eierbal veel waardering. De lekkernij wordt dan gekenmerkt als traditie uit Groningen, een traditie die volgens de samenleving behouden moet blijven.
'Door deze lijst worden tradities nog belangrijker', vertelt Strouken.

Werelderfgoedlijst

Door op de nationale immateriële erfgoedlijst te staan zou de eierbal ook op de internationale versie van deze lijst kunnen komen. Hier gaat uiteindelijk de regering over. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt of dit kan of niet.
Onlangs nomineerde zij bijvoorbeeld het molenaarschap hiervoor.
Hoe komt de eierbal op de erfgoedlijst?
'Er moet een aanvraag ingediend worden om op de nationale lijst te komen', vertelt Strouken. Zo moet er een erfgoedplan gemaakt worden. Hierin moet omschreven staan hoe oud de traditie is, hoe deze wordt beschermd en hoe deze levensvatbaar te houden is. Ook moeten de voordragers echte dragers van de traditie zijn en moet de Groningers achter de eierbal staan.

Voordragen
RTV Noord gaat op zoek naar enthousiaste eierballiefhebbers die de eierbal gaan voordragen en het erfgoedplan willen maken. Wilt u meehelpen en ook eierbalambassadeur worden? Stuur dan een mail naar eierbal@rtvnoord.nl of kijk op www.rtvnoord.nl/eierbal.