Moederbedrijf van Scapino krijgt uitstel van betaling

© RTV Noord
Macintosh Retail, moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, heeft bij de rechtbank uitstel van betaling gevraagd én gekregen. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. Het bedrijf heeft bijna twintig winkels in de provincie Groningen.
De aanvraag geldt niet voor de winkels, die blijven voorlopig gewoon open. Advocaten John Huppertz en Ben Meijs zijn aangesteld als bewindvoerders. Zij gaan bekijken voor welke onderdelen van de groep een verkoop mogelijk is.

Kopers

Macintosh meldde maandag dat het bezig was kopers te zoeken voor zijn winkelketens. Het waarschuwde toen al dat mogelijke verkopen gezien de hoge schuld en slechte marktomstandigheden waarschijnlijk bitter weinig zouden opleveren.

Enige optie

Geen van de gegadigden heeft echter een bod op tafel gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie. Uitstel van betaling voor de moedermaatschappij, vaak een eerste stap richting faillissement, is daarmee volgens Macintosh 'de enig overgebleven optie'.

Losse onderdelen

Volgens een woordvoerder valt niet uit te sluiten dat partijen waarmee eerder is gesproken, zich alsnog bij de bewindvoerders melden. Belangstelling voor losse onderdelen was er wel, maar niet om het hele bedrijf te redden, zei hij. Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Hoge schuldenlast

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt. Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords. De schuldenlast bleef evenwel te hoog.

Verkoop viel tegen

Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

Steun in moeilijke tijden

'De huidige situatie is zeer teleurstellend voor alle betrokken partijen', zei topman Kurt Staelens. 'Vooral voor onze werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders, die ons bedrijf loyaal hebben gesteund in deze moeilijke tijden.'